gazze
WhatsApp Image 2021-05-17 at 13.23.31

OZAN KALENDERGİL

1972 yılında Gaziantep’te doğdu. 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesinden ekonomist unvanı ile mezun oldu. Çeşitli kurum ve kuruluşların insan kaynakları, muhasebe, satış bölümlerinde çalıştı. 2006 yılından bu yana Türk Kızılay Doğu Akdeniz Bölge Kan Merkezi Mali ve Destek Hizmetler Birim Yöneticisi olarak çalışmaktadır. 2014 yılında fotoğrafla tanıştı. GAFSAD üyesidir. 2019 Nisan ve 2021 Nisan tarihleri arasında GAFSAD Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış , ayrıca Nisan 2019 ile Nisan 2021 arasında TFSF (Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır. Fotoğrafla ilgili yarışmalarda jüri üyelikleri yapmıştır. Fotoğrafın sanatsal boyutu yanında daha çok belgesel fotoğraf konusunda çalışmalar yapmaktadır.

Ozan Kalendergil’in “Gazze Duvarın Ötesi” Fotoğraf Sergisi 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 20.00’de Gaziantep Üniversitesi Online Sanat Platformu sanatbilimkultur.com sitesinde seyircilerle buluşuyor. Online yapılacak olan açılışta sanatçı ve katılımcılarla söyleşi de yapılacak.
Kalendergil, Gazze’de geçirdiği günleri ve fotoğrafların öyküsünü şöyle anlatıyor:
Görevim gereği Ekim 2019 ile Eylül 2020 tarihleri arasında yaklaşık bir yıl Gazze’de bulundum. Dünyanın herhangi bir coğrafyasında olduğu gibi burada da hayat her yönü ile devam etmekteydi. Sergideki fotoğraflar Gazze’deki hayatın içinden fotoğraflardır. Gazze’de geçirdiğim o bir sene hayatı bana tekrar öğretti. Biliyoruz ki hayatta her an her şey olabilmekte. Birbirimize söylediğimiz bir laf var “Hayatta bir dakika sonrasında kimin ne olacağı belli değil” diye. İşte bu söze bu kadar yaklaşacağım aklımın ucuna gelmezdi. Bombalamalar, füzeler ve sonrasında bize göre normalleşen hayat. Sessizlik sonrasında tekrar eden çatışmalar ve sonra normal hayatlar sürerken bana “korktun mu?” diye sordular “Evet korktum. Çünkü buna çocuğum ben. En küçük yaşta olanlarınız bile bu duruma benden daha büyük” diyordum. Sonra alışıyor insan, onların normali sizin de normaliniz oluyor. Savaşla beraber, biraz daha büyüdüğümü hissettim. Fotoğrafları da bu duygularla çektim. Gazze’de yaşam kadar, ölüm de vardı. Orada yaşadıklarım ve her şeye rağmen insanların hayata sımsıkı bağlanmaları bana ilham kaynağı oldu. Unutmayacağım. Fotoğraflamış olduğum yerlerin yıkılmış olduğunu duymak bana dile dökülemeyecek bir acı hissettirdi ve bu fotoğraflar ile orada olup bitenleri gündeme getirmek istedim. Serginin açılması konusunda bana destek olan başta Gaziantep Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Arif Özaydın ve emeği geçen tüm çalışanlarına şimdiden çok teşekkür ederim.