WhatsApp Image 2021-05-28 at 15.39.19
hasan-yelken

HASAN YELKEN

Her insanın belleğinde çocukluğuna dair oyunlar illa vardır. Her ne kadar unutulmaya yüz tutmuş olsalar da: Yakar top, çelik çömlek, uzun eşek, saklambaç, artistli kenter, misket bu oyunlardan birkaçı.  1970’li yıllardaki Gaziantep’in dar sokaklarında bu oyunları oynadığını aktarıyor Hasan Yelken: insanın unutkan bir canlı olduğunu vurgulamak ister gibi. Belki de sanatçının belleğe dönük çalışmalara yönelişini de bu bağlamda düşünmeli.

Sanatçının fotoğrafçılık öyküsü, ortaokul dönemlerinde geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu kolu kırılınca, öğretmeninin resim dersine alternatif olması için fotoğraf dersine yönlendirmesiyle başlar. Böylelikle ilk fotoğrafını da bir arkadaşının babasına ait "Lübitel" marka bir fotoğraf makinesiyle çekmiş. Ardından bir süre belgesel fotoğrafçılıkla ilgilenen Yelken, sonraları birçok sergi açmış ve ödüller almış.

 

Sanatçı ayrıca, yazınsal alana da ilgi duyuyor. Zamanla kaydını tuttuğu görsellerin anlatılarını yaparak yazılar kaleme almaya başlamış. Yazıları yerel ve ulusal dergilerde yayımlanmış ve kitaplar çıkarmış, yani yaşamının önemli bir parçası haline gelmiş yazmak ve fotoğraflamak. Nihayetinde binlerce yıllık insanlık davranışı olan kayıt tutmayı o da kendine yol bellemiş ve yaşamını bir tür tanıklıkla bezemiş.

Peki kimdir Hasan Yelken?

Hasan Yelken, Fotoğrafçılığının yanı sıra Araştırma - İnceleme, Gezi & Turizm, Gezi Rehberleri alanlarında eserler yazmış bir yazar ve bir diş hekimidir. Başlıca kitapları arasında Bir Başka Gaziantep, Fırat’ın İncisi Rumkale, Gaziantep Gezi Rehberi sayılabilir. Şimdi de “Kampüsün Çiçekleri” başlıklı sergisiyle bizimle. Sergi, Gaziantep Üniversitesi Kampüsünde bulunan 56 adet dikkat çekici bitki fotoğrafından oluşmakta. Keyifli bir sergi izlemeniz dileğiyle, iyi seyirler.

Dr. İbrahim Yıldız