FADLİYE YILMAZ DEMİR
Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümünde Araştırma Görevlisi Doktor olarak görev yapan Fadliye Yılmaz, başta Türkiye olmak üzere Ukrayna, Romanya, Macaristan, Polonya, Letonya, Kıbrıs gibi birçok ülkede uluslararası bienal, trienal, kongre, workshop, sergi ve sempozyuma katılım göstermiştir. Eserleri ulusal ve uluslararası çeşitli koleksiyonlarda yer almaktadır.
Taşlar
Fadliye Yılmaz Demir’in öğrencilik yıllarından beri ilgilendiği doğal ve yapay inorganik katkılı kil bünyelere olan merakı sanatta yeterlik tezinde bu konuyu derinlemesine araştırmasına ve bununla ilgili teorik ve uygulamalı bilimsel çalışmalar yapmasını sağlamıştır. Kil bünyenin bileşimine eklenen bu inorganik katkılar pişirim sonrası seramik bünyenin kimyasal olarak özelliklerini değiştirmekte ve seramik bünyeye estetik açıdan değer kazandırmaktadır.
Fadliye Yılmaz Demir, uzun yıllar gittiği yerlerden anı olarak biriktirdiği taşların form, doku ve renklerinden ilham alarak inorganik katkılı stoneware bünyelerden oluşan “Taşlar” isimli seri bir grup seramik form üretmiştir. Kil bünyeye eklediği inorganik katkılar: mika, perlit, kuvars kumu, deniz kumu, mika, kobalt oksit, yeşil seramik boyası, molokit, sarı frit, odun külü, atık porselen ve atık metaldir. Bunları tek başına veya bir arada kil bünye karışımında kullanarak seramik bünyeye zengin renk ve doku çeşitliliği kazandırmıştır. Yılmaz Demir, rastlantısal ve planlı olarak tasarladığı formları tıpkı doğada yer aldığı gibi aktarmaya çalışmış, oluşum süreci ve mineralojik özellikleri bakımından farklılıklar taşıyan ve renk-doku olarak sınırsız örnekleri barındıran taşlara kendi yorumunu katmıştır. Taş formundaki her seramik bünyenin bileşimindeki inorganik katkının renk ve dokuları taşları oluşturan minerallerden veya bunların kimyasal olarak işlenmesiyle elde edilen inorganik katkılardan oluşmaktadır. Bu yüzden sergide yer alan seramik formlar inorganik katkıların doğal yapısını hem fiziksel hem de kimyasal olarak yansıtmakla birlikte kendi belleğini de içinde barındırmaktadır.