AFİŞ-YARIŞMA5

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI

GELENEKLİ TÜRK İSLAM SANATLARI YARIŞMASI

USUL VE ESASLARI

ŞARTNAMESİ

Amaç: Yarışma Türk İslam Sanatlarının gelişimine ve tanıtılmasına katkı sağlamak, sanat bilincini yaygınlaştırarak üretimini desteklemek amacıyla yapılmaktadır.

Katılım: Uluslararası katılımlı.

Destekleyen Kuruluşlar: Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi ve Gazikültür A.Ş.

Düzenleyen Kuruluşlar: Gazikültür A.Ş. ve Gaziantep Üniversitesi adına Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü

Kategoriler: Yarışma 5 kategoride düzenlenecektir.

  1. Hüsn-i Hat
  2. Tezhip
  3. Minyatür
  4. Ebru
  5. Güncel Yorumlar

Yarışma Düzenleme Kurulu Onursal Başkanları: Fatma ŞAHİN (Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı) Prof. Dr. Arif ÖZAYDIN (Gaziantep Üniversitesi Rektörü).

Proje Sanat Danışmanı: Prof. Ömer Faruk TAŞKALE (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Sanatı Anasanat Dalı)

Proje Danışma Kurulu: Yusuf Erdem GÜZELBEY (Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, Prof. Dr. Mustafa SARIBIYIK (Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi), Hakan TANRIÖVER (Gazikültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı), Prof. Dr. Eyyüp TANRIVERDİ (Rektör Danışmanı), Prof. Dr. Halil İbrahim YAKAR (Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü), Prof. Dr. Mustafa Cevat ATALAY (Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı), Prof. Dr. Mahmut ÇİNAR (Gaziantep Üniversitesi Azez İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Öğretim Üyesi), Oya ALPAY (Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı), Hüseyin ATEŞ (Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Müzeler ve Kütüphane Şube Müdürü), Mehmet Fatih EVYAPAN (Gaziantep Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı).

Yarışma Düzenleme Kurulu Başkanı: Doç. Dr. Ayhan Özer (Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölüm Başkanı).

Yarışma Düzenleme Kurulu Üyeleri: Prof. Ömer Faruk TAŞKALE (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Sanatı Anasanat Dalı), Doç. Dr. Nazan Avcıoğlu KALEBEK (Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı), Öğr. Gör. Dr. İbrahim YILDIZ, Öğr. Gör. Tuğrul Alpaslan DAMGACI, Öğr. Gör. Gamze DAMGACI, Öğr. Gör. Selçuk OĞUZ, Arş. Gör. Dr. İbrahim Halil ÖZKİRİŞÇİ ve Arş. Gör. Bekir BABA. (Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Elemanları), Erkan BAKIM (Hattat - MEB Türkçe Öğretmeni).

Ödüller: Her kategoride 3 adet Başarı ödülü (toplamda 15 ödül),  her kategoride 1 adet jüri özel ödülü (toplamda 5 adet ödül) ve her kategoride 15 adet sergileme ödülü (toplamda 75 adet ödül) verilecektir.

 

YARIŞMA TAKVİMİ

Duyuru: Yeterli başvuru sayısına ulaşılamadığı ve ödül bütçesi artışından dolayı, yarışma son başvuru tarihi 03 Kasım 2023'e ertelenmesine karar verilmiştir. Bu güncellemeden dolayı göstereceğiniz anlayış için şimdiden teşekkür eder, yarışma ödül töreni ve sergisinde buluşmayı temenni ederiz.

 

Yarışmanın başlama tarihi: 10 Haziran 2022

Güncellenen Başvuru bitiş tarihi: 03 Kasım 2023 mesai bitimine kadar.

Sonuç açıklanma tarihi: 11 Kasım 2023 

Sergi Yeri: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi

 

A- KATILIM ŞARTLARI

  1. Yarışma, Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü ve Gazikültür A.Ş. çalışanları ve Seçici Kurul’da görev alanların birinci derece yakınlarının dışında 18 yaşını doldurmuş tüm katılımcılara açıktır.
  2. Yarışmaya katılacak eserler ile ilgili esaslar yarışma şartnamesi B kısmında yer almaktadır.
  3. Her sanatçı yarışmaya en fazla 3 eserle 2 kategoriye katılabilir (Toplam 6 eser ile katılınabilir).
  4. Konu: Kategoriler ile alakalı konular yarışma şartnamesi B kısmında yer almaktadır.
  5. Yarışmaya katılan eserler daha önce hiçbir yarışmaya katılmamış, ödül almamış veya herhangi bir yerde sergilenmemiş olmalıdır.
  6. Yarışmaya katılacak eserler yarışma takvimine uygun şekilde sanatçı tarafından gönderilir. Sergi ve ödül töreni sonrasında ödül alamayan eserler yarışmacı tarafından teslim alınır veya kargo ile eser sahibine iade edilir. Eserler teslim edilirken veya teslim alınırken mutlaka teslim tesellüm tutanağı ile işlem yapılması zorunludur.
  7. Katılımcı, yarışmaya gönderdiği eserin tümüyle kendisine ait olduğunu ve tüm izinlerin alındığını kabul, beyan ve taahhüt eder. Eserin başkasına ait olması durumunda, doğabilecek telif hakkı ihlallerinin hukuki sorumluluğu katılımcıya aittir. Ödül alan katılımcılardan, bu beyan ve kabullerin dışında hareket ettiği anlaşılanlardan elde ettikleri ödül, unvan ve kazanımları geri alınır. Bu durum, diğer yarışmacıların sıralamalarında değişiklik yapılacağı anlamı taşımaz.
  8. Yarışmaya gönderilecek eserde veya arkasında, hiçbir şekilde isim, imza, mühür vb. tanıtıcı simge kullanılmayacaktır. Eserin arkasına, sağ kenara, 6 haneli rakam ve 1 harften oluşan bir rumuz yazılacaktır (örneğin: “066496 B” gibi.) Sanatçı; isim, soy isim, e-posta adresi, -varsa- internet sitesi, ev telefonu, cep telefonu, yazışma adresi, doğum tarihi, başvurduğu dal ve diğer bilgilerinin yazılı olduğu kâğıdı imzalayıp bir mektup zarfına koyarak ağzını yapıştıracak ve zarfın üzerine de eserin arkasındaki 6 haneli rakam ve 1 harften oluşan bir rumuzu yazacaktır. Eseri teslim ederken veya gönderirken, bu zarfı da birlikte teslim edecektir.
  9. Bilgilerin ve belgelerin eksik olması durumunda başvuru, seçici kurul elemesine girmeden değerlendirme dışı bırakılacaktır
  10. Yarışmaya yurtiçinden katılacak eserler, çerçevesiz, korunaklı biçimde paketlemiş olarak elden ya da posta ile Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil- Gaziantep, TÜRKİYE adresine ulaştırılmalıdır.
  11. Kargo ile yapılacak eser teslimlerinde; kargo ücreti, sigorta ve benzeri giderlerle kargo esnasında meydana gelebilecek hasar ve gecikmeler, katılımcıların sorumluluğunda olup, kargoda zarar gören eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  12. Yarışmaya gönderilen eserlerin son teslim tarihi 03 Kasım 2023 Cuma günü mesai bitimine kadardır.
  13. Yarışmaya başvuru elden ve kargo yolu ile yapılacaktır. Mail yolu ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
  14. Yarışma sonuçları internet yoluyla duyurulacaktır.
  15. Ödül alan eserler ve sergilemeye değer bulunan eserler www.sanatbilimkultur.com adresinden duyurulacaktır.
  16. Ödül kazanan eserler ile bağışlanan eserlerin tümü, bütün haklarıyla satın alınmış gibi işlem görür. Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Koleksiyonu’na girer. Eser üzerindeki tüm fikri ve sınai haklar Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Gazikültür AŞ’ye aittir.
  17. Ödül kazanan eserlerin ile bağışlanan eserlerin telif haklarını devralmak kapsamında, ayrıca bir ücret tabi olmaksızın, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndan doğan, FSEK’nin 20, 21, 22, 23, 24 ve 25. maddelerinde yazılı işleme, çoğaltma, yayma, temsil ve işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim (uyduyla ve kabloyla yayın hakkı da dâhil) ve uluslararası mevzuattaki erişilebilir kılma şeklindeki tüm mali hakları, FSEK’de tanımlanan yasal koruma süreleri boyunca ve Türkiye ile birlikte tüm dünyada geçerli olacak şekilde sanatçıdan devralınır. İşbu devrin gerçekleştirilebilmesi için ilgililer, talep üzerine, tüm mali hakların devrine ilişkin ekli beyannameyi imzalayacağını kabul ve taahhüt eder.
  18. Bu eserler, Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Gazikültür AŞ. tarafından, diledikleri zaman, sergileme amaçlı olarak ve/veya ürün ambalajları üzerinde görsel malzeme ve/veya duvar ve masa takvimi, afiş, broşür, kartpostal, ajanda gibi sair iletişim, reklam ve tanıtım malzemesi olarak değerlendirilebilecek ve kullanılabilecektir.
  19. Ödül kazanamayan, sergilenmeye değer görülmeyen ya da bağışlanmayan eserler sanatçılara teslim alındıkları yerde ya da masraf ve sorumluluk kendilerine ait olmak üzere kargo ile adreslerine iade edilecektir. Yarışma düzenleme komisyonu, sonuçların açıklamasından sonraki iki ay içinde geri alınmayan eserlerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
  20. Seçici Kurul ödüllerin her bir kategoride tümüne değer eser bulunamaması durumunda, ödül miktarında arttırma, azaltma ve kategori değişikliği yapma hakkına sahiptir.
  21. Eserlerin içerisindeki metinler ve imgeler, genel etik kurallarına uygun olmalı, “özel hayat” konuları içermemeli, küfür, aşağılama vb. ifadeler ile belli kişi, kurum ya da doğrudan kamuoyunu rencide edici içerikte olmamalıdır. Bu tür içerik taşıyan eserler elenecektir. Ancak, yine de sergilenen içerik herhangi bir şikâyete konu olursa, eser sahibi doğacak tüm hukuki yaptırımların muhatabı olacağını baştan kabul eder, sergi komitesi bu içerikten sorumlu değildir.
  22. İhtilaf halinde Gaziantep mahkemeleri yetkilidir.
  23. Bu yarışmaya başvuran ve yarışmaya kabul edilen her sanatçı, yarışmanın bütün koşullarını kabul eder ve şartnamelere uymayı taahhüt eder.
  24. Şartnamede belirtilmeyen hususlarda veya tereddüt halinde düzenleme kurulu kararları geçerlidir.
  25. Düzenleme Kurulu katılım şartlarını değiştirme hakkını saklı tutar.

Ödüllerin Verilmesi:

Başarı ve Katılım Belgelerinin verilmesi: Eserleri ödüle ve sergilemeye değer bulunan sanatçıların belgeleri mail yolu ile iletilecektir. Ayrıca fiziksel ortamda istenen belgeler Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden elden verilebileceği gibi alıcı ödemeli olarak gönderilebilecektir.

 

 

NO

YARIŞMA

DALI

3 BAŞARI

ÖDÜLÜ

1 JÜRİ ÖZEL

ÖDÜLÜ

15 SERGİLEME

ÖDÜLÜ

 

1

 

HAT

 

30.000TL.

 

6000TL.

 

4000TL.

 

2

 

TEZHİP

 

30.000TL.

 

6000TL.

 

4000TL.

 

3

 

MİNYATÜR

 

30.000TL.

 

 

6000TL.

 

4000TL.

 

4

 

EBRU

 

30.000TL.

 

6000TL.

 

4000TL.

 

5

 

ÇAĞDAŞ

YORUM

 

30.000TL.

 

6000TL.

 

4000TL.

 

 

DEĞERLENDİRME

> Değerlendirme iki aşamada yapılır.

  1. Ön Seçici Kurul değerlendirmesi; eserlerin ön değerlendirme komisyonuna ulaşmasıyla, asıl seçici kurulun değerlendirmesi için peyderpey hazırlar, fotoğraflar ve kataloglar.
  2. Seçici Kurul; ön elemeden geçen eserlerin arasından ödül almaya hak kazanan ve sergilenmeye değer bulunan eserleri belirler.

 

SEÇİCİ KURUL

Ön Seçici Kurul

Öğr. Gör. Selçuk OĞUZ

Öğr. Gör. Tuğrul Alpaslan DAMGACI

Arş. Gör. Bekir BABA

 

 

Yarışma Jüri Üyeleri

1)Hüsn-i Hat Kurulu

2)Tezhip Kurulu

3)Minyatür Kurulu

4)Ebru Kurulu

5)Güncel Yorumlar

NOT: Her yarışma kategorisi için 5 jüri üyesi belirlenmiş olup, yarışma jüri üyeleri daha sonra açıklanacaktır.

 

B- YARIŞMA ŞARTNAMESİ

1) Tezhip Dalı Yarışma Şartnamesi

  1. Eserde konu sınırlaması yoktur,
  2. Eser, çalışma alanı 40x40 cm’den küçük 50x70 cm’den büyük olmayan ölçüler içerisinde yapılacaktır. Ölçü, ana resim içindir. Paspartu ölçüye dâhil değildir.
  3. Eserde minyatür ve hat olmamalıdır,
  4. Eserde yardımcı eleman olarak halkârî de kullanılabilir,
  5. Eserde altın ve su bazlı boyalar kullanılmalıdır,
  6. Eser, murakkaya yapıştırılmış şekilde, çerçevesiz ve paspartulu olarak teslim edilmelidir.

2) Hüsn-i Hat Dalı Yarışma Şartnamesi

  1. Eserde konu sınırlaması yoktur.
  2. Eser, en fazla 50x70 cm kâğıt ölçüleri içerisinde yapılacaktır. Yapılacak çalışma özgün olmalıdır. Eserin tasarım ve uygulaması sanatçının kendisine ait olmalıdır.
  3. Eserler “sülüs, celi sülüs”, “talik, celî ta’lîk”, “divani, celî dîvanî” veya “sülüs-nesih” hatlarıyla yazılabilir, Kalem ölçüleri sanatçının takdirine bırakılmıştır. Yazılar, kıt’a formunda veya farklı bir düzenleme ile yazılabilir.
  4. Eserler de tezhip olmamalıdır.
  5. Eser, murakkaya yapıştırılmadan ve kırılmadan rulo içerisinde teslim edilmelidir,
  6. Eserin Türkçe metni yarışmacı tanıtım kartı ile gönderilecektir,
  7. İmla ve yazım kurallarına dikkat edilmeli. Harf noktası eksikliği/fazlalığı, harekeleme hatası vb. kusurların olmamasına dikkat edilmelidir.
  8. Yazı alanının kenarlarında uygun ölçüde boşluk bırakılmalıdır.
  9. Eserler de açık renkli aharlı klasik kâğıt kullanılmalıdır.

3) Minyatür Dalı Yarışma Şartnamesi

  1. Eserde konu sınırlaması yoktur.
  2. Eser, çalışma alanı 35x50 cm ölçüleri içerisinde yapılacaktır. Ölçü, ana resim içindir. Paspartu ölçüye dâhil değildir.
  3. Eser konusu ve tasarım özgün olmalıdır.
  4. Eserde altın ve su bazlı boyalar kullanılmalıdır.
  5. Eser, murakkaya yapıştırılmış şekilde, çerçevesiz ve paspartulu olarak teslim edilmelidir

4) Ebru Dalı Yarışma Şartnamesi

  1. Eserde tür/konu sınırlaması yoktur. Akkase tekniği yarışmaya dahildir.
  2. Eser, alt sınır 35 x 50 cm olmak üzere farklı ölçülerde hazırlanabilir.
  3. Eserlerde klasik uygulama/tarzlar tercih edilmelidir.
  4. Eserlerde minyatür/tezhip gibi öğeler kullanılmamalıdır.
  5. Eser, değerlendirme ve sergileme durumları nedeniyle murakkaa yapılmış şekilde paspartulu olmalıdır. Eserlerde, tezyinat unsuru olarak cetvel kullanıp kullanmamak yarışmacının tercihine bırakılmıştır.

5) Çağdaş yorum Şartnamesi

  1. Türk İslam sanatları geleneksel kuralları bozmadan özgün tasarımlarla yorumlanmalıdır:
  2. Kısa kenarı 50cm den az, uzun kenarı 200cm uzun olmamak kaydıyla, malzeme sınırlaması yoktur.
  3. Farklı disiplin, teknik ve malzemeler kullanılabilir.

 

SEKRETERYA

Öğr. Gör. Selçuk OĞUZ

05548465066

gantep.gelenekli2022@gmail.com